Sabtu, 12 Mac 2011

SAMA & BEZA : NUFFNANG, CHURP-CHURP, HEARTBEAT

terima kasih buat Siti Noraien atas soalan:

 image

di sahabat blogger pada post ini : TIDAK UPDATE,TRAFFIK TERUK | peTUA KITA semua

apa itu nuffnang? apa itu churp-churp? apa itu heartbeat?

ramai yang keliru lagi kan antara unffnang,churp-churp dan heartbeat..apa guna benda alah ni sebenarnya? sekadar menghiasi blog atau menyemakkan ruangan templete blog?

aya yang samanya antara ketiga-tiga benda ini ialah ianya hanya IKLAN BERBAYAR..

maksudnya?

kita sediakan ruangan iklan untuk diorang dan letakkan iklan tersebut di blog..selepas itu, kita akan dibayar oleh syarikat(nuffnang,churp-churp,heartbeat) tersebut pada kadar tertentu dengan syarat tertentu..

apa yang membezakannya?

NUFFNANG : merupakan syarikat agen pengiklanan berdaftar yang menyediakan perkhidmatan iklan untuk sesiapa atau mana-mana syarikat..apa kaitan antara kita dengan nuffnang serta syarikat tu?

jawapanya ada di sini : NUFFnang & TRAFFIC & $$$ part2 | peTUA KITA semua

CHURP-CHURP : fungsinya sama sahaja dengan nuffnang..cuma churp-churp ada sedikit penambahbaikan dari segi promosi iklan dan perbezaan cara letak iklan..untuk letakkan iklan nuffnang, cucu wajib ada website atau blog untuk letak iklan tersebut..namun,dengan churp-churp cucu boleh beriklan dengan lebih meluas lagi seperti di laman sosial (facebook), email, YM, blog, dll..atok pun x sempat nak tulis semua..jap nak printscreenkan…

image

malah, kita boleh pilih untuk letakkan iklan yang ada di churp-churp..AWAS : cucu perlu up-to-date dengan iklan yang disediakan oleh churp-churp..mungkin cucu masih letakkan iklan yang dah lama di remove oleh churp-churp atau cucu x tahu apakah iklan yang terbaru yang ada di churp-churp.

kalau nak daftar churp-churp boleh klik pada gambar ini : image

HEARTBEAT : yang ni pun iklan jugak..tapi iklan personal hanya untuk iklankan barangan dari heartbeat semata-mata..heartbeat ni syarikat yang jual cenderamata dan hadiah..maka, dia buka ruangan untuk sesapa yang nak iklankan diorang punya barang jualan di blog atau laman sosial..jadi, kalau cucu dapat penuhi syarat-syarat yang dikehendaki, cucu dapat la ”earning” dari heartbeat..heartbeat pun best jugak..ini dia punya iklan :

kalau nak join heartbeat boleh klik pada iklan diatas..

atok ada tulis lagi pasal heartbeat kat sini : [DUIT BERBLOG] HEARTBEAT GANTI NUFFNANG?? | peTUA KITA semua

apa yang penting, kalau cucu letak iklan nuffnang, churp-churp dan heartbeat skaligus..nuffnang tidak akan tukarkan status glitterati kepada ordinary kerana churp-churp dan heartbeat bukanlah saingan kepada nuffnang..

image

JOM USHA BLOG CANTIK KAT ATAS NI : IMAGINE CREATE AND DISPLAY :)

TIDAK UPDATE,TRAFFIK TERUK

hohoho..semalam x update..pagi tadi x update..tengah hari x update..petang x update..sekarang baru nak update..hasilnya..traffic hari ini jatuh merudum..

arghhh!! TRAFFIC HARI INI : sehingga jam 5 petang..

imageimage

nak tengok bezanya bila blog selalu di update? traffic minggu ini dari blogger

image

tengok la..pageview paling tinggi untuk hari ni pun hanya 73..kalau tengok graf view untuk semalam pun memang jatuh nerudum..banyak kot jatuh kalau nak dibandingkan dengan malam sebelumnya..kalau kebiasaaanya atok dapat hampir 1200 sebelum maghrib, namun sehingga sekarang atok hanya dapat 450 pageviews sahaja..huhuhu

adakah pembaca blog atok dah lari? huhuhu..TIDAK!!!!

*p/s : nak update blog laju-laju malam ni..tapi xtaw nak tulis apa..huhuhu…

traffic minggu ni dari nuffnang..

image