Ahad, 6 Mac 2011

AWEK KELANTAN SEDAP MEMANDANG–PETUA KEKAL CANTIK

image

sebenarnya tajuk entry ni atok da ubah dari tajuk di harian metro iaitu : myMetro Pasir Mas ‘kilang’ jelitawan..

apa yang atok nak kongsi bukan soal siapa yang paling lawa di kelantan..tapi dalam artikel tu ada ceritakan bahawa

SEBUT saja nama daerah Pasir Mas, Kelantan, pasti ramai mengaitkannya sebagai ‘kilang’ gadis cantik hingga sering diburu oleh pemuda tempatan mahupun luar Kelantan untuk dijadikan calon isteri.

Malah, tidak keterlaluan jika gadis Pasir Mas yang terkenal dengan jolokan comel ‘lote’ serta memiliki wajah keayuan yang asli itu dianggap sama seperti Cinderella yang sentiasa menjadi igauan setiap ‘putera’.

tapi yang peliknya..adakah semua gadis-gadis pasir mas itu cantik? malah ada yang lebih mengujakan atok bila mengkaitkan kecantikan gadis pasir mas disebabkan mewarisi kecantikan puteri sa’adong..betul atau tidak, itu masih menjadi misteri..malah, kes puteri sa’adong ni pun masih lagi menjadi cerita lagenda misteri nusantara..

tapi, yang bestnya ada cerita pasal bagaimana gadis2 tu boleh jadi cantik..

PETUA GADIS PASIR NAS CANTIK..hihihi

  • Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.
  • Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.
  • “Saya tidak suka memakai alat solek kerana ia dikatakan penuh dengan bahan kimia yang memudaratkan wajah.
  • Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

yang last tu..sesapa nak cantik boleh la berkelana ke siam ek..hahahaha..

kalau nak baca entry penuh pasal kes perempuan pasir mas come lote ni..boleh klik di sini : myMetro Pasir Mas ‘kilang’ jelitawan..