Ahad, 20 Mac 2011

[VIDEO] CHERNOBYL BANDAR BERHANTU AKIBAT NUKLEAR

image

kes di chernobyl adalah kes letupan dan penyebaran radiasi nuklear paling teruk didunia..sehingga sekarang..tempat tu ditinggalkan tanpa manusia..sekolah ditinggalkan, rumah ditinggalkan, taman permainan ditinggalkan dan hospital dibiarkan..

tiada apa yang mampu manghalang radiasi nuklear kecuali kuasa ALLAH S.W.T..semuanya musnah dan hilang dalam sekelip mata..

setelah apa yang berlaku di jepun..manusia masih lagi tamak untuk menggunakan tenaga nuklear walau pada dasarnya ditentang oleh segelintir orang awam..loji nuklear tersebut ditubuhkan atas dasar keperluan elektrik dan mengurangkan pembebasan karbon ke atmosfera..

 

namun, sekarang hanya tinggal igauan..kesan yang lebih teruk dari pencemaran karbon terpaksa dihadapi oleh rakyat jepun dan keseluruhan negara sekitar..lebih menyedihkan, kesan radiasi tersebut akan diwarisi dari generasi ke generasi sehingga “half life” nya tamat..bilakah “half life” akan tamat? bergantung kepada tahap  dan jenis radioaktif terbabit..ada yang sependek sehari, ada juga mencapai ribuan tahun..

bersama kita berdoa untuk rakyat jepun, supaya mereka selamat~

imageimageimageimage

kesan radiasi nuklear diwarisi dari generasi ke generasi..anak cucu menderita, penyakit yang tiada ubatnya..

bersama kita menolak tenaga nuklear dibumi ini..

kalau x,kita terpaksa pindah ke bumi lain seperti di entry ini :TIKET KE ANGKASA LEPAS ELAK KIAMAT | peTUA KITA semua

Comments
2 Comments

2 ulasan:

nur amalina bt athman berkata...

half life radiasi tuu berjuta tahun gak kan??kerr ratus ribu tah

Awok's Kiter (SyaAz) berkata...

hehe sib baik atuk dah wat n3 pasal chernobyl nih... t bleh link ke blog atok je lau sesaper tya...hehe

dah tau citer ni lama dulu...tp mls nak wat n3 +malas nak godek2 info...

tp siyesly benda2 mcm ni mmg sgt2 bahaya. * xmati lam air tsunami tapi menderita kesan radiasi...