Sabtu, 9 April 2011

BLOG ENGKAU NI HODOH LA, BURUK TERAMAT SANGAT

blogger1 : nyah ko dari sini..engkau tidak layak untuk berblog.

blogger2 : kenapa? (sambil air mata menitik-nitik)

blogger1 : kerana blog ko teramat hodoh..aku xnk tengok blog hodoh..

blogger2 : siapa suruh ko tengok blog aku?

blogger1 : aku nak tengok blog ko sebab aku nak kutuk blog ko yang hodoh tu..

blogger1 : kalau aku x tengok, macam mana aku nak kutuk blog ko.

blogger2 : sampai hati ko buat ku sebegini..huhuhu

blogger1 : nak merajuk konon..blog ko x jadi cantiknya kalau ko merajuk..

toink…toink…toink…..hihihihi

blog atok cantik x? atau huduh?

atok terbuat dialog kat atas sebab atok nak mencari idea tuk pomot blog saya hanya gadis biasa.... sebenarnya..atok xtaw nak tulis apa..bila terbaca entry saya hanya gadis biasa....: AKHIRNYA.... pasal blog hodoh..hihihi

pusing-pusing, golek-golek atok punye otak dan secara spontan atok tertulis dialog kat atas tu..

kes blog hodoh ni..

sebenarnya atok pun x pandai nak mekap blog kasi cantik..hihihi..bagi atok, x kisah blog tu cantik atau tidak kerana ia adalah pandangan subjektif seseorang..yang penting cantik dimata kita dah cukup..

tapi, AWAS!! CANTIK BIAR BERPADA-PADA..sebab

ramai blogger terlupa bila diorang sedang syok mekap blog ni..letak bunga api meletup, letak ayam berkokok, upin ipin bagi salam, curser yang ada bunga-bunga dengan tulisan ikut berlari belakang curser dan bla2…macam-macam benda lah nak letak..

sebenarnya, blog perlu di mekap mengikut kesesuaian..kalau cucu betul-betul serius nak maju dalam dunia blog, cucu perlu utamakan yang ini dahulu

  • entry kena tingkatkan dari segi mutu, kuantiti, dan teknik
    • entry perlu berinformasi dan tidak terlalu banyak kisah peribadi tuan punya blog
    • mengandungi “sense of humor” yang tidak keterlaluan
    • penulisan perlulah jelas dan senang difahami
  • bagi pengguna broadband, loading blog menjadi keutamaan, loading blog perlulah laju
  • kurangkan widget yang mengarut, kalau boleh buangkan terus..hihihi
    • masalah loading lambat, blog terlalu berat amat bersangkutan dengan widget yang terlampau banyak..
    • apabila widget terlalu banyak terutamanya widget yang berjavascript atau beranimasi maka, blog menjadi bertambah berat dan semakin lambat loading..kalau boleh tolong kurangkan widget yang tidak penting

hanya itu yang atok nak kongsikan dan untuk dibuat panduan dalam blogging..yang lain itu atok serahkan sendiri kepada cucu..cara susun, background dan templete tu, atok rasakan itu hendaklah mengikut kehendak dan kesukaan cucu sendiri..

cucu boleh tengok blog yang atok nak pomot ni iaitu blog saya hanya gadis ini blogger baru(katanya)..hihihi

http://dayayoe.blogspot.com/2011/03/sy-de-atok-yg-sudi-promte-blog-saya.html

cucu tengok dan komen la sikit apa yang cucu rasakan di blog saya hanya gadis biasa....: Sy de ATOK yg sudi promte blog saya.. ni ye…

p/s : nk pomot blog macam blog saya hanya gadis di entry atok? jom daftar kat sini : SEGMEN : NAK PROMOTE BLOG DI BLOG ATOK? | peTUA KITA semua

Comments
7 Comments

7 ulasan:

toyolkiut berkata...

blog dan penulisan perlu seimbang..
hehe..

comel blog yg atuk pomot tu..

Anitafasha berkata...

Terasa pulak bila cakap pasal blog hodoh ni. Sebab blog saya hodoh. Huhu.. Tapi bak kata atok tu sume tak penting. Hihi

Orang Kampung berkata...

blog mmg hodoh.. huhuhu..
jeles tgok blog atok kita ni.. hahaha

Nurhidayah Ismail berkata...

terima kasih atOK sbb promote blog sy.. terima kasih gak atas info yg diberi .. =)

*susayangzaki * berkata...

Blog saya lagi tak semenggah koWt...hwaaaaaaaaaaa.......

Budak Kampung berkata...

weee....aku suka blog ni=)

AiMaN berkata...

@Budak Kampungblog mn tu?