Rabu, 4 Mei 2011

PETUA BUANG VIRUS DI FACEBOOK

haish..cucu dapat x chat yang pelik2 x?? atok berlambak-lambak dapat..atok jumpa satu artikel di FACEBOOK pasal cara nak buang virus tu di Facebook masing-masing..senang je caranya..meh baca..

image

Page ini sengaja diwujudkan untuk meningkatkan kesedaran para pengguna Facebook untuk lebih berhati-hati terhadap virus Facebook atau lebih tepat lagi Facebook worm yang semakin merebak sekarang ini. Ia bermula apabila anda klik pada link yang anda peroleh samada di wall, chat, message atau event. Biasanya, ia berbunyi "hello, please click here to see who view your profile". Apabila anda klik link tersebut, virus tersebut sudah memasuki akaun Facebook anda. Virus tersebut dibina diatas platform Application menggunakan kod-kod tertentu.

Jadi, cara untuk membuangnya amat mudah sekali.

1) Log masuk kedalam akaun Facebook anda.
2) Klik pada menu Account > Privacy Settings.
3) Pada ruangan Apps and Website, klik pada link edit your setting.
4) Klik pada remove unwanted and spammy apps.
5) Kenalpasti apps yang digunakan untuk menghantar spam secara automatik. (apps paling atas adalah yang terbaru)
6) Apabila sudah dikenalpasti, klik pada tanda X di sebelah apps tersebut.
7) Klik Remove.
8) Ulangi langkah 5 hingga 7 untuk remove apps yang lain.

InsyAllah, cara tersebut berkesan. Jika ada cara yang lebih berkesan, sila post di wall page ini.
Sekian....
Spread the word!
"Security is worst when there is loophole"

sumber : Cara buang virus FB | Facebook

sebelum ni atok penah ceritakan pasal masalah FACEBOOK ni..antaranya

p/s : nak sebar di FACEBOOK?? senang je..klik butang LIKES dibawah

ini bukan main-main

image

Comments
6 Comments

6 ulasan:

eddy berkata...

kalau x salah sy..kebnynkkan virus2 yang ada didalam FB apps lebih kepada Bot Program... jarang lagi sy jumpa yang backdoor atau rootkits.

Abu Huzaifah berkata...

info yg menarik...

boleh elak jugak kalau kita ubah password...

bOoLat berkata...

timasey atok~~
nnt pas exam nk try wat.

iPai berkata...

tk dapat r bro .. prob juga

iPai berkata...

dah ada cara terbaru .. uhuh

iPai berkata...

cara terbaru leh dapat kat sini

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html