Selasa, 1 Mac 2011

AWAS! FACEBOOK TIRUAN BERBAHAYA

image

atok terjumpa benda ni dalam laman FACEBOOK yang betul..tajuk artikel tu : Protect Yourself Against Phishing

rupanya bahaya jugak facebook tiruan ni..admin facebook tiruan ni dapat informasi mengenai email dan password facebook kita yang sebenar..apa yang bahayanya, pisher(yang buat  kerja jahat ni) akan menggunakan email kita untuk hantar atau edar sebarang spam, virus dan lain2 lagi..malah, ada yang hantar mesej berunsurkan porno kepada rakan-rakan kita..hurmm…

macam mana nak elak jadi mangsa pishing ni ek?

  • Gunakan up-to-date pelayar yang memaparkan sebuah senarai hitam anti-phishing. Beberapa contoh termasuk Internet Explorer 8 atau Firefox 3.0.10.
  • Gunakan login dan password unik untuk setiap website yang anda gunakan.
  • Semak untuk melihat bahawa anda login dari laman Facebook yang sah dengan domain facebook.com.
  • Berhati-hatilah dari setiap posting, mesej atau link anda dapati di Facebook yang kelihatan mencurigakan atau memerlukan login tambahan.

Menjadi peminat Facebook Security Page untuk  lebih lanjut tentang ancaman baru serta maklumat bermanfaat tentang cara melindungi diri anda secara online.

Comments
4 Comments

4 ulasan:

ejulz berkata...

fb pun ada klon.. x faham betui laa.. haHa

Jangan lupe singgah n komen k.. :)

New Entry "Suami penyayang.. "

Addam berkata...

baru tau bnda nie wujud

intan.maisarah berkata...

terima kasih atas info
akan lebih berhati hati

sicomot-comel berkata...

owh...
tak pernah perasan pun benda ni..
tengs tok ingatkan cucu2 neyh..

=D