Jumaat, 21 Januari 2011

GENTLEMAN DIMATA LELAKI & PEREMPUAN

Aishh..tajuk bikin panas orang lelaki ni..hik3..atok da lama fikir nak taip entry ni..tapi malam ni baru atok ada masa..susah kot nak fikir…hahaha

image

apa maksud GENTLEMAN ni?

atok pun tercari-cari dalam kamus maksud sebenar dalam bahasa melayu..yang atok jumpa hanyalah bermaksud lelaki..siapa gentleman sebenarnya?

perkara ni acap kali atok bincang dengan kawan-kawan laki dan perempuan..kalau disisi pandangan perempuan..apa yang atok dapat jawapan daripada diorang adalah :

  • lelaki gentleman ialah lelaki yang pandu kereta..
  • lelaki gentleman ialah lelaki yang mengutamakan perempuan
  • lelaki gentleman harus menyokong perempuan..

huh! semuanya ke arah perempuan..tapi bila ditanya pada lelaki..siapa sebenarnya lelaki yang gentleman..semua cakap “SAYA!”..lagi la hampeh! hohoho

atok pun terpinga-pinga la..macam mana nak definisikan lelaki gentleman ni..atok pun rasa macam atok layak je digelar gentleman..kan2? hahaha

atok tercari-cari dan jumpa satu artikel dalam bahasa inggeris..atok cuba mentafsirkan kedalam bahasa melayu mengikut ayat atok sendiri tanpa mengubah maknanya..hihihi

BAGAIMANA MAHU MENJADI LELAKI “GENTLEMAN”

1. harus menjaga kebersihan..pendek kata semua bersih la..korek telinga setiap hari..pakaian kene bersih..bau wangi-wangi dan nampak hensem..pakai la scrub ke..hik3..maksudnya metroseksual la..

2. lelaki yang “gentleman” mesti jujur kepada setiap orang samada dalam percakapan atau perbuatan..

3. Bersiaplah untuk mengajukan soalan atau membuat pertanyaan sopan, seperti "boleh saya bantu?

4. Jangan menatap dan wanita mengerling atau mengatakan apa-apa merendahkan atau tentang mereka.

5. hormati perempuan

6. berikan kad atau bunga, bukan sekadar hanya bercuti atau berjalan-jalan

7. Ketika berjalan di pinggir jalan, lelaki harus berjalan dekat ke jalan, sedangkan perempuan harus berada di dalam, terlindung daripada lalu lintas.

tapi yang atok konpius pasal MEROKOK…

ADAKAH LELAKI YANG MEROKOK ITU KELIHATAN GENTLEMAN??

hurmmm..atok rasa macam X je..apa pendapat cucu? hahaha

jangan jadi GATALMAN dah…hihihihi

Comments
4 Comments

4 ulasan:

..ika itu aku.. berkata...

ika nak bg pndpt ni...
kene bg salam dlu..
assalamualaikum atok..hihi

ad 7 ciri yg atok ckp kt ats tu mmg die lel gentleman la..
tp in addition klu 7 ciri tu ad pas tu tambh smoking tu pd ika trus reject(adakah ini berbaur peribadi???)..hoho

daylachan berkata...

laki merokok 2 membahayakan perempuan...so xgentleman langsung.entry terbaru saya lelaki hensem tapi......????

kerja sambilan berkata...

MMmmmm... Betul la tu, ciri-ciri tu mengambarkan seorang lelaki yang bersifat melindung..

armouris berkata...

info tentang korek telinga di SIHAT SELALU - Bahaya Korek Telinga