Jumaat, 12 November 2010

APA YANG BLOGGER PATUT TAHU


cucu : ahhh..atok nak bagi nasihat? poyonye atok..hahaha...baru seminggu buat blog da nak bagi nasihat kat cucu yang lebih lama berkecimpung dalam berblog ni...atok ni pandai ke buat blog? hahaha..atok2...

atok : jahatnya mulut cucu..kah3....hahaha..

xde lah..atok gurau je..cucu2 sume baik..atok sayang kat cucu2..sebab tu atok nak bagi nasihat sikit ni...nasihat pe ye?

dalam dunia blog ni..bermacam jenis manusia yang kita dapat kenal..ada yang jenis mat jiwang...mat baran(pasan baran)..ada jenis poyo..ada jenis sentimental..ada jenis nak cari duit..n bla2.....x dapet atok nak senaraikan..

hari ni atok nak cite ape yg sepatutnya cucu buat tuk majukan cucu punye blog..untuk kemajuan nuffnang cucu dan kelestarian idea...


1 ) untuk menjadi blogger yang sentiasa di "follow" dan pemes..cucu mestilah rajin follow serta komen entry blogger lain..supaya mereka rasa, kehadiran penulisan mereka dihargai..sama jugak bila org lain komen entry cucu..mesti cucu nak taw sapa dia kn? begitu juga blogger lain..INI IALAH KONSEP TOLONG MENOLONG...kita tidak boleh hanya mengharapkan orang lain follow blog kita tanpa kita mem"follow' blog org lain..tapi tolong orang lain dulu..ok?

2) "aish..semalam ramai orang view blog aku..hari ini sikit pulak"..kenapa ye? ini adalah masalah ke-2 terbesar buat blogger yang baru dan belum menjumpai identiti blog masing2..sesetengah blogger suka ambil jalan mudah dengan mengharapkan blogger2 pemes seperti BEN untuk mempromisikan blog mereka..pada atok tidak salah..it's okey..tapi ingat..sampai bila kita perlu mengharapkan pada blogger femes? lambat laun, blog kita hanya di tuduh sebagai blog yang suka ambil kesempatan..yang paling peting..cucu tahu apa tujuan cucu buat blog, dan entry mesti BERISI....

3)"ala atok..cucu xtaw nak tulis ape, cucu taw tulis cerita pasal diri cucu je" hmmm...ni masalah yang agak rumit..cucu perlu tahu..siapa yang cucu mahu "tackle" bagi mem"follow" blog cucu.."macam mana tok?" x susah..kalau cucu nak target pembaca remaja seusia 16-25...benda yang paling penting dan wajib ada dalam blog ialah soal CINTA DAN SEKS..ye, betul..atok x tipu..atok dah cuba benda ni..entry paling kerap dibaca dalam blog atok ialah :20 Tanda Lelaki Jatuh Cinta..walaupun benda ni atok copy n paste...kerana apa? kerana remaja memang suka pada cinta..dan atok fikir hampir 70% pembaca blog atok ialah perempuan..sebab entry mengenai perempuan terlalu kerap dibaca..contohnya entry pasal :3 RAHSIA LELAKI YANG WANITA MESTI TAHU ...dari sini jelas,bahawa kebanyakan pembaca adalah perempuan..jadi entry atok perlu lebih kepada keperempuanan untuk menarik minat mereka sentiasa melawat "rumah" atok..

itu je yang atok dapat kongsi buat masa sekarang...ada banyak lagi petua untuk menjadi blogger yang berjaya..namun, untuk jadi blogger yang berjaya..ia bukan mudah..tiada pekerjaan yang xde cabaran dalam dunia ini..pasti ada halangan nya..namun, atok harap cucu x berputus asa..kepada blogger baru..jangan malu dan "kekok" untuk bertanya pada yang sudah otai...nantikan petua yang lain dari atok...

SELAMAT BERBLOG..
Comments
9 Comments

9 ulasan:

tHesmUff berkata...

atok2...giler r atok.haha.exam jgn lupa atok..haha..atok if dah copy2 apa artikel jgn lupa tingalkan link asal au atok...hehe

gud luck aiman.

~amir~

efa nur berkata...

waaaahhh at0ook...cucu touching laaa ngn point at0ook yg ke-2 tuu..huaarggghh..:((

kehkehkeh...gud..gud..petua yg betul2 bernas dan boleh membuatkan kita semakin tua..ehh silap..hihi ;))

yeeaahh.....at0ook hebat!! :)

AiMaN berkata...

efa : sesaja nak share..ada lg..tp simpan dulu...hahaha..xleh bg semau..ada sebabnya...

AiMaN berkata...

amir : aku sesaja nk test market dulu..tu yg aku copy n paste..skrg da xde...tp kalau blog mata LENSA..memang pure aku punya

azi nur berkata...

hehe...2 je..sekian dr cucu kepade atok

AiMaN berkata...

azi nur : cucu bg pe?

penaberkala berkata...

tuk, blog cucu plak jenis apa? sentimental ke jiwang? kah3

nice one
tq for sharing

AiMaN berkata...

penaberkala : ini blog petua..apa saja yg keluar dari mulut atok dalah petua..wawawa

Tok ketua ~ berkata...

memang sempoi la atok..
nk kena try gak la cara atok ni..hehe
jngan marah yer atok