Sabtu, 22 Januari 2011

AUTOBLOGWALKING, SPAM, SHOUTBOX – BLOGGERS BERGADUH

sekarang dah bising-bising kat dalam dunia blog malaysia ni pasal penipuan di shoutbox..kadang-kadang bila diperhatikan balik..macam kelakar je..tapi ini serius wooo..ini cerita betul..bukan tipu punye..

alkisah sebermula purnama yang mengambang di pertengahan malam hari..pendekar berkuda ada mendedahkan beberapa blogger yang “main jahat”..hah? amacam tu? main apa? bahaya x? macam mana dia main?

pendekar berkuda ada mendedahkan beberapa bloggers yang menggunakan shoutbox untuk spam..dan ada jugak buat penipuan melalui autoblogwalking..

MONDUS OPERASINYA?

meh la nak citer..kalau SPAM tu begini caranya..kan di shoutbox, cbox atau apa saja seangkatan dengannya ada menyediakan ruang tuk letakkan URL..soo, diruangan url tu..dia letak url iklan..x kisah la iklan apa..kebanyakannya iklan churp-churp…ha! kantoi..jadi, bila cucu klik pada nama si peninggal jejak kt shoutbox cucu tu..dia akan terus ke iklan churp-churp tersebut..maka, dapat la 20 sen hasil penipuan tadi….jeng..jeng…jeng…

kalau untuk AUTOBLOGWALKING pulak, atok hanya dapat “detect” satu cara je..mungkin pasni atok akan dedahkan lagi method2 yg digunakan oleh diorang ni..caranya senang je..blogger ini akan buat satu blog khas..dalam blog khas ini, blogger tersebut akan copy n paste shoutbox atau cbox cucu di blog tersebut..jadi, kalau diorang nak buat blogwalking, diorang x payah la susah-susah nak pergi ke blog cucu..sekadar diblog khas tersebut je dia dah mampu tuk tinggalkan jejak..maka, cucu x dapat pape traffic pun walau blogger tersebut dah tinggalkan jejak di shoutbox cucu..maknanya xde istilah one-to-one traffic la kt sini..

dah paham? kalau dah paham bagus la..sebab ramai yang keliru pasal ni..ramai hairan macam mana bloggers ni menipu sebenarnya..atok da kasi nasihat tuk diorang ni..baca je kt sini : feedback atok – BOIKOT SEMBANG KOSONG..

guna blog larian xpe kn? hehehehe

Comments
9 Comments

9 ulasan:

Mr.Eye berkata...

haaa atok...ni plak komen//respon cucu dalam hal ni..check this out...

http://xsalah.blogspot.com/2011/01/tak-salah-nk-berblogging.html

ain revival berkata...

jahat punya olang...
gwa taw gwa lempang dy...
ahaha..bajet brani..=)_

Genta berkata...

huh. tak sangka macam tu pun ada. maklumlah..sy ni newbie. tak tahu ada orang pernah buat di blog sy or tak. huhu

thanx so much Atok untuk maklumat berguna ni.

suri solehah berkata...

nasib baik saya berblog sekadar mengisi masa senggang saja..

Tinta NurAz berkata...

memang tak da rasa tanggungjawab. dok fikir duit ringgit sahaja. jadi nak kejar duit, watlah macam2 taktik.hampasss lah mereka2 ni

xcyber berkata...

atok wat pop up window la tok
snng sikit nk komen2

safra berkata...

hmmmm.. ada jugak yg bt gtu ya..

ejoy berkata...

kalau di dedahkan siapa menggunakannya
Pendedahan AutoblogWalking dan Cara Mengatasinya

dzuandiey berkata...

tujuan berblog sudah disalah tafsir n salah guna sudahh....haram jadinya duit itu nnti..

http:..dzuandiey.blogspot.com