Ahad, 14 Ogos 2011

CHEERS : SETUJU ATAU TIDAK?

salam….

isu best ni..atok nak tanya sikit..universiti atau kolej mana yang ada buat cheers dan menari bagai masa minggu orientasi dah haluan sisiwa? cer komen sikit kat bawah nanti..atok nak tengok..

contoh CHEERS DI UM

al kisah sebermula bulan purnama, tersebutlah kisah…atok nak straight to the point..x ada niat nak malukan universiti atau bangsa serta negara..sebab ni soal agama..bukan boleh buat main-main..betoi x? kalau ada orang nk kondem atau nak marah…atok kasi peluang kt ruangan komen dibawah..cucu-cucu boleh la komen puas-puas..tapi, sekarang ni ruang untuk atok bermadah kata..baca je!

masa atok mula-mula masuk UM adalah di zaman asasi..pergh! masa dapat surat tawaran tu bukan main happy..klaau boleh, rasa nak melompat sampai tinggi ke cucur atap..memang dah mengidam sangat nak masuk UM ni..orang kata ni universiti terbaik di malaysia..xtaw la terbaik dari segi apa..huhuhu..

bila dah masuk..hurmmm..boleh tahan..besar gak universiti ni..xdelah macam universiti yang berselerak dicelah bangunan kedai sekitar bandar KL (maksud atok universiti swasta)..minggu pertama, MINGGU HALUAN SISWA..tup2 masuk..atok dah diajar tuk menari (baca : CHEERS)..pergh! malu beb..x pernah atok buat benda camni..tegelek-gelek depan pompuan..tobat atok malu..

tapi, kadang-kadang..bila tengok awek-awek berbaju ketat dan sendat menggoyangkan pinggulnya demi cheers buat hati atok meracau(pendedahan ekslusif)…hahaha…memang “hot” la masa buat cheers tu sebab main campur je laki dan pompuan..lepas tu jerit-jerit dan gelek-gelek..sumpah atok x tipu yang mata lelaki ni asyik menari-nari di tubuh perempuan..BEST! (hati terdetik)

masa tu memang dah lupa kot pasal nak jadi manusia berguna bila masuk universiti (pesanan yang selalu kedengaran dari ibubapa)..siapa yang x lupa cer bagitaw…kah..kah..kah..jangan nak tipu atok..lepas tu..bila dah habis asasi…masuk degree pulak..still kene buat benda yang sama..

soo, sepanjang 2 kali atok buat tarian gedik (baca : CHEERS) ni..dah banyak kopmplen yang atok terima dari member-member..cuma kami terpaksa follow sebab kami JUNIOR! kalau x buat nanti kene buat atas pentas sorang-sorang..lagi la F#&K! damn! malah, masa minggu haluan siswa asasi hari tu..ada student APIDS yang “ponteng” minggu haluan siswa kerana xnk buat cheers..tapi, ponteng dengan cara terhormat la..buat-buat demam! hahaha…ye la..mana taknya…atok tengok pun kesian kat student APIDS perempuan..dengan sifat pemalu yang feminin tu disamping tudung labuh dan jubah, dipaksa pulak untuk menari..

sekarang ni kecoh pasal page di facebook yang membantah budaya CHEERS masa minggu haluansiswa di UM..jujurnya atok setuju dengan page tu..dah lama sebenarnya student complain..tapi, macam atok cakap tadi la..KAMI JUNIOR! TERPAKSA IKUT! (masa zaman tersebut la)..

lantak la apa alasan yang student lain nak bagi..memupuk perpaduan melalui cheers la..nak upkan keyakinan diri la..apa ntah lagi..atok x amik port langsung..yang atok taw, Minggu Haluan Siswa di UM pada zaman dulu x begini..kalau nak taw camne minggu haluan siswa di UM dulu boleh tengok video dibawah

Student Power - Fahmi Reza (Ops Bilang 2010 pt 1) from seluanpegak on Vimeo.

part 2 boleh kesini : Student Power - Fahmi Reza (Ops Bilang 2010 pt 2) on Vimeo

kesimpulannya atok x setuju dengan cheers yang dah bercampur aduk dengan hedonisme serta ada percampuaran antara lelaki dan perempuan (walaupun nafsu kata nak)..tak ada alternatif lain ke? jom pakat-pakat brainstorming kat bawah ni..hehehe

p/s : buat CHEERS ni boleh kasi up ranking universiti x? kalau boleh up…mungkin atok akan sokong kooooot….

kah..kah..kah..

kah..kah..kah..

kah..kah..kah..

dipetik dari page Kami Bantah Budaya 'cheers' di Minggu Haluansiswa UM | Facebook

image

pesanan dari pihak penaja

image

opsss…satu lagi..ada orang marah..sebab page ni dah memalukan UM dan semua orang tahu..komen atok, memang group ni dibuat untuk hebahan pada orang ramai pun bahawasanya UM ni ada benda “stim” camni..kalau korang sendiri rasa malu..itu sudah cukup untuk membuktikan bahawa CHEERS INI SALAH! tol x? satu lagi…elok kalau benda ni masuk lam paper n news…hahaha..kasi gempak sikit..baru ranking universiti boleh naik..

image

Comments
9 Comments

9 ulasan:

ika berkata...

btol uh..ta setuju lar~~

Mohd Syahidi berkata...

bagang....
klu menari2 leh jdik mkin bgus or pndi xpela jgak...

nie jdik mkin truk ada la...
ntah apa menda la nk suh menari2 la...
pstu klu xikt kn mcm2 denda la...damn la....ikt kn mmg nk lepuk jer pala sapa yg jg orientasi tue....

hahaha....

Unna berkata...

bukan UM je. huhu u lain pn ada. unna dulu ms orientasi, orientasi u dan seminggu, pastu orientasi kolej 2 minggu, then orientasi floor seminggu. kejadah?! masuk lect, ngntuk sebab orientasi kolej tu bapak lama. habis kul 2,3 pagi. kul 5 dh kena bgn. didik konon, tapi mcm dera. kena mrh bagai. tak nyesal masuk u, tapi nyesal masuk kolej skang ni . huhuhuhu

Cik Bell berkata...

selagi cheers tu tak melalaikan..ok la kot..

pRiNCe berkata...

wah atuk plajar um rupenye...nak amsuk um jugak la..nak tengok...

AiMaN berkata...

@pRiNCe ko xyah nk ngada2...hahaha

faRHa@miSS Vio berkata...

dkat UPM pon ade...stiap kolej lawan dgn kolej laen..tgok sape hbat ....ntah la.. xtau nak kate ok k x...klau over sampai tunjuk mende yang xleh tunjuk ..truk jgak tu ...

WanFadhilah berkata...

bunyi cam dikir barat pun ado. hehehe. sorry2..

emm.. lepas tengok, den tak tahu nak kato apo. sebab rasonya, time den orientasi, tak do plak macam nih. asih, den pun lupo. tpi yang ingt, time matriks ado. ni pendapat den la. dengan cara ni boleh membangkitkan semangat pelajar2 baru. yang percampuran tu, atas kita sendiri. yang kita pergi duduk dekat yang bukan muhrim apasal. kita sendiri boleh elakkan. kadang2 dalam tempat kuliah pun boleh jadi maksiat sebab bercampur laki pompuan. tpi sebab tempat tu tempat kita menuntut ilmu, orang tak pertikaikan pulak kan.

mintak maaf la atok. ni pendapat saya je. kalau ada silap dan salah, harap dimaafkan. :D

sayataksuka berkata...

saya upm, dan dari satu2nya kolej yang semua perempuan..rasanya mana ada lg da kolej dlm universiti ipta yg semua perempuan,,

bygkan bila kena bersaing cheers dgn kolej2 lain, kami semua perempuan.. dan antara jumlah pljr baru yg paling sikit..

sgt kecewa bila senior2 asyik ckp pasal kena lebih GEDIK..utk dpt perhatian..

bygkanlah, kitorg dah mmg SEMUANYA PEREMPUAN, disuruh menari dan menjerit..tak ke secara comform nya semua akan bg tmpuan......

yela kita JUNIOR..

bila kitorg gagal buat yg SANGAT GEDIK,DAN MENYERLAH, pasti ditengking senior...wth?

mmg dlm dilema tau.........~