Ahad, 24 April 2011

PETUA LETAK BLOG DI “YAHOO SEARCH ENGINE”

image

nampak x link ke blog atok?? hahahaha..eksyen jap..paling atas wooo..kih3..

hihihi..nak exam pun sempat lagi..kih3..amacam?? ada sesapa nak belajar x?? nak taw cara letakkan blog atau website di yahoo search engine?? senang je..

bukan apa..dapat tambah external link ke blog atok..hihihi..lagipun..nak senangkan cucu-cucu nak cari blog atok..kalau dulu..cari di YAHOO! memang sah-sah x jumpa..kena cari pakai GOOGLE baru jumpa..

sekarang, blog atok dan fan page dah ada di YAHOO!! jom la try buat sekarang..kih3…

1. mula-mula..klik url ni : http://siteexplorer.search.yahoo.com/submit

dia akan keluar macam kat bawah ni

image

2. lepas tu, klik pada “submit a website or webpage

image

dah submit belom??

3. kalau dah..klik di “MySites

site

nampak x? kalau la blog cucu tu xde lagi dalam site tu..cucu boleh letak url blog cucu di ruang sebelah “add my sites” tu

4. Lepas tu, cucu kena sahkan blog tu adalah milik cucu..dia akan terus redirect ke page authentication tu kan?

ada 2 cara..atok pilih cara “add meta” sebab senang sikit..hihihi

image

ada orang tanya..camne nak letak META tag ni?? caranya..

klik pada “design” blog cucu..pergi ke “edit HTML”..pastu “tick” pada kotak “Expand Widget Templates”

kalau dah..cari <HEAD> dengan menekan [ctrl+F]..seperti gambar dibawah

head

kalau dah jumpa <HEAD>, paste kan code META tag yang diberi tadi selepas <HEAD>..lepas tu “SAVE TEMPLATE”..then, pergi ke page yahoo balik dan tekan “Ready to Authentice”..

lepas tu..tunggu si yahoo ni buat keje dia dalam tempoh 24 jam..bila blog cucu dah disahkan..boleh mencuba cari blog cucu tu di yahoo search..selamat mencuba-cuba~

ok.lah..itu aja rasanya..kalau ada apa-apa yang x paham..boleh tanya atok di ruangan komen ye..

Comments
12 Comments

12 ulasan:

amira aihara berkata...

atuk nak tye..home page 2 kt mne..nak paste bende alah 2 kat mne??huhu..konpius...

AiMaN berkata...

@amira aiharapakai meta tag ke?

pha is berkata...

thanks 4 sharing... tapi cucu pon tgh exam la atok... nnti lepas exam cucu try buat yer... hahahaha..

zih@n berkata...

tq atok..dh buat pn..=)

FaKArePa!n berkata...

NK TRY BUAT JUGOK LA.. HEHEH

amira aihara berkata...

tq2..skrg dh pham..huhu

Atika Aula berkata...

tQ tok..:)
gud luck exam, sy pun tgh exam jgk. tggl 2 paper~
dah buat dah cam kat atas ni..like page atok di fb :)

Farhana Jafri berkata...

tanx tok.. dh submit dh td.. hehe :)

jemput singgah ANASAURUS :)

diana berkata...

dah buat..:)
terima kasih ya..

AiMaN berkata...

@dianasama2...tq jgk sbb jguk blog atok

AiMaN berkata...

@Farhana Jafribgus2..cepat pandai betul cucu2 atok nih

MisS HoNeY berkata...

nisa try..xtaw jd ke x.sok bru nk tgk jd ke x..hehhe.