Sabtu, 30 April 2011

GADIS MELAYU KELANTAN & TERENGGANU KURANG AJAR?

haish!! sensitip nih..tapi, sensitip lgi jiwa atok bila baca dibawah ni :

image

yang ni atok atok printscreen dari notes facebook katak hijau..sumber : Welcome to Facebook - Log In, Sign Up or Learn More

hampeh..kalau nak marah dekat kawan dia tu, kenapa semua orang kelantan dan orang terengganu yang kena??

“orang kelantan n orang terengganu nie harap ajer kuat agama tapi semua to bertopeng aje”

apa masalah semua orang terengganu dan kelantan dengan dia sampai dia tuduh orang melayu dan kelantan sebegitu? adakah semua orang melayu terengganu dan kelantan sebegitu??

x habis dengan ini..ada pulak sebijik blog ni yang duk kutuk-kutuk gadis kelantan..arghhh!!!!

[ tidak perlu atok letak url blog dia disini untuk mengelakkan orang lain pergi serang blog dia dengan kapak dan parang ]..image

tuan punya blog tu cakap, gadis kelantan xde adab sebab  [atok petik sedikit je eh]

  • x pandai nak BERMANIS MULUT.. i mean dorang x pernah memanis mulut mempelawa atau sebagai nya.. walaupun hanya ajak-ajak ayam..
  • masuk rumah orang x MEMBERI SALAM...contoh nye.. melangkah masuk pintu rumah org wlpon ade dan xde org.. or maybe ade org yang dorg x suke dlam rumah tu.. x pernah bagi salam dulu atau ketuk pintu dulu..
  • terlalu BERMUKA2.. apabila ade bende yang xpuas hati.. mereka akan terus bermuke2 .. kalo muke tu cntik x pe... ini x.. muke ntah pape.. plastik jer byk..
  • erlalu bersifat KAMPUNG DAN KUNO..for example.. even dorg couple and get a present from their bf.. terlalu bangga... padahal present tu hanay satu bende yang simple. jer.. cam la org lain xde pakwe..
  • memang cepat LUPA DARATAN... dorg bile dpat hidup senang cikit wlpon dengan duit pnjam ja...for example.. dorg kurg berfikir tntang fmily n siblings dorg..

woooo..agak-agak la..semua ke gadis kelantan sebegitu?? hah?pada atok..soal personaliti dan sikap bukannya dipengaruhi oleh faktor geografi semata-mata..maknanya, gadis negeri lain semuanya bagus la?? cmtu?

banyak lagi faktor yang mempengaruhi seseorang individu menjadi sedemikian, mungkin faktor kawan, tidak pandai bersosial, kurang pendedahan agama dan lain-lain..jadi soal hanya gadis kelantan sahaja bersifat sedemikian amatlah atok x setuju..

tuan punye blog tu siap bagi pesanan lagi dekat perempuan kelantan..katanya

p/s: wahai pompuan2 klntn.. jangan nak perasan bagus boleh x.. aku menyampah giler dengan korg.. korg nk belagak biar kene tempat la.. kalo kt sini jer korg nk belagak memang x kena la.. korg xtau g dunia luar korg tu cam ne.. kebelagakkan korg xkan kemane.. even aku dak luar.. yang nakal dan xla sebaik korg.. sekurang2 nye ade g sifat nk menghormati wlpon x suke..

amacam?? arghhhhhhhh!!! geramnya!!!

p/s : atok adalah seorang anak yang dihasilkan dari benih ayah terengganu dan di mengandungkan dalam perut ibu terengganu, tetapi dilahirkan di kelantan atas sebab faktor geografi kawasan tempat tinggal (besut, terengganu) yang berdekatan dengan HUSM, Kubang kerian, kelantan..namun, dibesarkan di besut,terengganu yang semua penduduknya berloghat kelantan..kih3..

Comments
41 Comments

41 ulasan:

Orang Kampung berkata...

hahaha.. mcm tu pun ada..
bgi aku.. tak semua la.. aku rsa, msti dia duk kwn budak2 klntan yg liar2.. yg kaki kluar sna sni..

aku pun ada kwn org klntn n ganu.. ok ja.. baik ada la.. cuma depa ni, nakal je skit.. tapi x la jhat mna pun.. suka memeriahkan suasana..

cik bAtu berkata...

hahhaa...klaka tol...sibuk2 je org luar ni nk ngate org klate n trgganu...org sane xdop plop nk ngate sep2 yo hk lagi truk tuu...hadoy...nmpak sgt sbenarnye dorg ni expect sume dak klate n trgganu bek2 balako then trkecewa bla jumpa hk xbek...ish3...depends kat individu tu laaa...grrrrrrrrr

cun berkata...

bukan betoi ke? hmm for me. ape yg blogger tu ckp tu ade btoi. sbb sy da rasa sendiri. mungkin x sume mcm tu. tp most yang mcmtu. lagi satu mungkin kemarahan blogger tu melampau2.. sbb tu die benci sgt. even sy tak suke.. tp for me bende tu betol. sowi.

Cik ira berkata...

http://eiraakayoh87.blogspot.com/2011/04/dia-benci-orang-terengganu-n-kelantan.html

da penah wat gak entry sal katak ijau ni...

Ekha Miranda berkata...

glupp..maroh benor blogger tu kan.

ni pendapat saya:

tak sume org perfect.x kire la org tu negeri mane, msg2 de kelemahan n kekurangan diri sendiri. mybe blogger n puteri katak di atas tu tengah marah n xpuas ati dgn kwn2 dorang. mnde dorang ckp tu mgkin btoi, cume cara penyampaian je xberapa cantik.

sebab dia mention org kelantan n terengganu. pdhal dorang nak lepaskan pada sorang dua jer yang asalnya dr kelantan n terengganu.

tak sume camtu. kalau dorang tulis direct nama kan senang? xde la org lain terasa.tak gitu?

p/s: sori Atok, terpjg plak komen kat sini..

p/p/s: sy org TERENGGANU, yeah!! :D

AiMaN berkata...

@Orang Kampungmungkin kot...uish..dia yg kwn ngn org gitu..smua org klntn n terengganu pulak disalahkan

Tanpa Nama berkata...

alah... org sane punye salah, sume nmpak.... org sini punye, kalau dikire TAK TERHITUNG, sampai kita boleh ckp, "common la tu"... org dok sibuk kutuk pihak lain, xpernah dok pikir nk tgok salah sendiri...


p/s= sy org bkn org KELANTAN(xpecaya, sy boleh sumpah laknat, hikhik)

tapi sy kesian dgn org pantai timur... sbnarnya cara hidup org yg kononnya "maju" ni yg pelik, tapi sbb "maju" ni xboleh terima gaya hidup org lain, mula la mengutuk....

CikLulu berkata...

loghat kelantan :

maap kalu ado saloh bahaso tersilap kato(napo ado adab sikit) ,

ditujukan kepado penulis blog yg xsuko kelantan n terengganu ,
dari segi penulisan doh napok doh budok wak nulis ni TAKDE ADAB! , so pepandai la nilai diri sendiri sblom nilai org lain .. aku pung kadang2 xsuko jugop org kat tmpt aku duduk but buat apo nok luah kat dalam BLOG ? nok bg TRAFFIC naik ? nok bg ramai org komen ? sekadar PUBLISITI MURAHAN ? kalu doh xpuas ati 2 , banyok2 la taubat , mungkin kito xkeno caro .. bru setahun dua duk c2 doh melenting .. baik xpayoh duk kat malaysia ! g duk kat bangladesh nuh ! sakit ati aku ! traso gilo !

jaa64 berkata...

bajet ngat ..................ingat org ganung klantan ni semua gitu ke??
gila punya orang!!!

sebab kawan ko sorang ko nak salahkan semua org ek..citt!!emo :p

AiMaN berkata...

@jaa64kih3..gilo2

AiMaN berkata...

@CikLulumarah nampak spupu sy nih..hihihihi

buDAK keCIK berkata...

owh. blog budok tuh dh lama ak bce. mmg gampang la ayat dia.

kalu ak jumpe budok tuh, mmg ak bg kaki ak kt dia. tu bru la btul2 xde adab... kehkeh

rtyqa wsabri berkata...

wahhh..bestnyer ktuk dak klate n ganu..ingt dri tuh perfect sgt...biasalah,org kelas kedua..xthu mnilai manusia dgn lebih beradab...hnya menilai luaran..dan kebiasaanya,klu dorang duk komen cmni,aku rsa dak klate or ganu tuh prangai sama je kot ngn blogger tuh..:)

rtyqa wsabri berkata...

http://tasniya92.blogspot.com/2011/04/apa-yg-awek-klate-ada-tp-awek-luar-xde.html

yaadahria berkata...

sy ore besut gk.. trpnggil nk komen kt cn...

biasanya org yg duk kata kt org lain prangai tak elok tu actually die mcm tu jugak. yg die stress nk mrah sgt ialah sbb org tu lbih truk prangai dr die. die dh x jd org 'pling' truk.

1 more thing ialah, org yg x punya education tggi je sebok duk mengata org ni. x de keje lain dh nk buat. aish. sabo jela..

AiMaN berkata...

@Ekha Mirandaklu nk tulis direct nama..takot ada yg terasa nanti..hihihi..baik semua terasa dri sorang je terasa..hahahah

AiMaN berkata...

@buDAK keCIKhahaha...nasib x jumpa..tp. blog tu dah didelete la

AiMaN berkata...

@rtyqa wsabriterasa nih...

AiMaN berkata...

@yaadahriaye ke? besut kt mn?

yaadahria berkata...

pdg landak... meh jln umh. haha...

AiMaN berkata...

@yaadahriable ade kt umah?

Ekha Miranda berkata...

aiman: haha..bleh plak gitu kan. dorang wat gini kire adil la. sume dh trase..:)

shinbeichan berkata...

x yoh lah nk condem smua klu x ske sorg...bukan smua org gitu...x kire r mne2 pon..mesti ade yg baek n yg x baek..kita nie manusia biase je..bkn perfect pon..yg duk ngate kat bdk klntan n ganu nie pon dua kali lima je...adab molek ngat ke klu duk sebar aib org rata2...laen kali nk wat nape2 tu gune otak skit,,nak tgk je ekg mg kawen ngan org ane..buleh plok adik2 ipar ngan mntua org klantan ngan ganu...baru mg thu langit tu tggi ke rendah...@CikLulu

coretan cerita kami berkata...

miss ase xsume cam yang dinyatakan kot. . huhuh. . ada yang oke. . ada yang xoke. . kalo jumpe yg xoke uh. . naseb laa badan. . kalo yang oke uh. . oke laa kan. . ley jadi kawan . hee. . ^_^

~BUDAK-CINTA~ berkata...

sya rase sume same je...yg penting pandai jage diri..sya penah kene gak ngan org kelantan ni...kene fitnah mencuri..pergh hot sial!!...dorg byk geng, memang terok gak la sya n membe sya kene hentam...tp sya saba je...sya tak buat bende tu...kesah ape dorang cakap...tp org kl pon lebih kurang gak je...cume care berbeza..ade gak yang ok...yg penting pandai pilih kawan...kalau jumpe yang tak sesuai tu pandai2 la elak kan diri dari kaum yang sebegitu...

*sya cume bercerita berdasarkan pengalaman...sya da byk merantau walaupon idop bru setaon jagung...byk org da sya jumpe..

sya org perak k...

cik Dil berkata...

sekarang ni, sapa yg tak ade adab??ce cite ce cite..
dil org klntan, dn dil bangga tuu..
xfhm2, knapa org nk jeles sgt..padahal diri sama jer..pape je r laa

mirmashi berkata...

xpasal2 la . nila setitik rosak susu sebelanga . x adil betol . saya org besut jugakk . saket hati ney -..-

ANiS SuZaNnA MaRaVillA berkata...

saya memg jiwa berdarah bila bace tentang semua ni, maklumlah jiwa memg berdarah kelatan pure. Alhamdulillah semoga Allah memberikan hidayah kepada mereka yang terbabit melabelkan kami sebegitu. Buat anak kelantan sekalian, Latahzan Innallah hamana. Jgn bersedih, Allah ada bersama kita.

Tanpa Nama berkata...

OMG. This is hilarious man ! Come one laahh. Nampak sgt dorg jeles ngn org Klntn + Tganu nii. Dari mana nii ? Kenapa u nk jeles sgt ngn kitorg ni ?? Xpuas ht apanye syg ? Habaq mai. Kita setel cara elok. U buat camni, daahh burukkan nama u sdiri taw. Nama negeri toksah cakap ler. Hmm, syg awak tu bljo kt Klntn, behave skit kt negeri org. Pnah dgr x ade org ckp yg bdak2 Klntn ni ganas2, kaki pukul bagai ? Nak kitorg buktikan x ? U ada insurans x ni? Karang xpsl2, one day nt ade student neg ehem2, mati dipukul oleh ORANG KELANTAN ?? Nak x syg ? Kesian u taw. Jeles sgt nii. Kenapa eh? U kena reject ke syg and balak u tu plih org Klntn ? I taww u tu "cantik", "montel", "montok" tp, cermin diri skit yer syg. I love u syg. Muahh skit kat pipi u yg gebu tu. Muuuuuuaahhhxxx.

αωαи иαиσ berkata...

hahaha.. kcian kt orang yang men kutuk2 umat islam sendiri.. sedar la sdikit.. kita hidup nie x lme.. x kmane pn kutukan kita 2.. wrga TERENGGANU adalah rkyt yang baik.. x seperti yang korang kutukk 2.. law ade pn.. bukan semua la.. wallahualam..

cik cha berkata...

hahaha aku pn nk coment gk.
aku ase mmg btl pn la...sbb aku pnh trkne dgn ppn cmni.mmg sejibik la..plg x bley bla time gn bf dia..mcm dia sorg de bf.bg yg x stuju 2,diorg x pnh alami..so x ley kate ape la kn..nie aku coment psl aku pnh alami..so x mo gado2 erk..

Hamizah Binti Zulkifli berkata...

uiks?sensitif tol post nie..huhuhu...walaupun sy bkn dibesarkan dikelantan or terengganu...sy tetap terasa tidak adil lak...sy pn terasa ati gk r..sb sy lahir di HUSM kubang kerian.kelantan..so?mau nyer xterasa dgr...tmpt tumpah darah saya...even sy dibesarkan kt selangor..kt opis ni ramai jek kwn dri kelantan n terengganu...kerja di putrajaya...oke jke?brbudi lg berbahasa je..hm...ini r dikatakan...kerana nila setitik..rosak susu sebelanga...jgn cpt menghukum...huhuhu...

(*_*) terasa hati....wwuwuwuw....

Violet Blue berkata...

haish..
emo pulak saya baca..
jangan la sampai babitkan SEMUA perempuan trg & kelantan kalau tak puas hati ngan BEBERAPA orang perempuan trg & kelantan..

darxniq berkata...

hahhaa...siyes aku kate...jgn bermain dengan negeri pantai timur..mmg buruk padahnyer..

Violet Blue berkata...

@darxniq


betol3.. :)

Jemari MonteL berkata...

BENGANG!!! SENTAP!! meme takdok akal la sapo hok wat kato gitu. baso bodo tok reti ajar gini nih... sesuke suki mengate ore pantai timor nih gitu, macam ler yg mengate baeeekkk sgt... ini dah kire isu kenegerian derr... kot ye pon nak marah saim mu sore, jange babitkan sume ore kelate. WTFish??? ni ore kato, kecik2 tokleh nok ajar, bilo besar gop bengap nok mapoh... ngaji tingkat2 tapi bodo lapis2...

ps : sowi atok, cucumu terANGIN laks ini malam... maklom ABC kea... peace... (jgn sampai kawe dpt taw sape empunye badan si pengate) *sigh*...

Luqman Amri berkata...

meme adat doh kalu klate kena banned.
tengok tv la, klate bene bola pon pemberita x puji pon.
Sime darby ugop dy puji.

tapi nak uat gano, redha j la.

Tanpa Nama berkata...

Aq org klantan n aq sndri pn x ska ngn sesetngah prngai org klnt.diorang ni ska cari gduh n pns bran.bnde yg rmeh temeh je..jeling skit je x puas hti mla la nk cri gduh..

Tanpa Nama berkata...

klau kelantan biasa lh, ramai org benci..x heran lah...org luar klate mmg pom, xleh tgk org klate lebih ckit, standard lh klate gak...

Zul Ushman berkata...

Saya org Sarawak, tp bnyk jumpa org ganu & kelate kt serata Sarawak ni...
Apa yg saya nmpk xder lh diorg cm tu, org Kelantan & Ganu baik2 & suka tolong kwn....
Kalo awek Ganu & Kelate tu dikatakan sombong sbb kurang bercakap, diorg jga adab sbb suara wanita kn aurat

haziq syazwan berkata...

Kutuk pompuan kg aq nmpak.kau jngan nk tnjuk bndar sngat.nenek kau pon berasal dri kg.beradab lh konon.freehair,ape yg beradab.tu nme nye x jge adab.bnyak cantik kau nk komen pompuan kg aq.kau tu cam bgus sngt.x pyh nk buat kajian klau kajian tu menyakitkn hti org lain.fham??