Selasa, 23 November 2010

PETUA BUAT “ READ MORE”

Hari ini atok dapat ilmu baru lagi..hehehe..setelah berkurun atok mencari ilmu ini..akhirnya atok ketemui hari ini..hahahaha.CARA .BUAT “READ MORE” PALING MUDAH DIABAD INIimage atok da lama mengidam nak buat “READ MORE” ni..tapi semuanya cara yang susah…kini tidak lagi..hahaha..best buat benda ni sebab :




1) menjimatkan ruangan dalam blog

2)supaya blog nampak lebih kemas

3)nampak otai sket..hahahaha

sume sebab tu bergantung pada niat masing2 la..atok cuma mengajarnya…apa yang cucu perlu buat? pertamanya….
  • Pergi ke Settings > Basic
  • Scroll ke bawah sehingga ke bahagian "Global Settings"
  • Tick "Updated editor" di bahagian "Select post editor"
  • Save
image

Ok, fungsi tersebut telah diaktifkan. Tapi macam mana nak buat Read More tu?
  • Pergi ke Posting > New Post
  • Buat 1 para untuk mukadimah kemudian buatkan satu ruang di bawah untuk kita letakkan garisan pemisah antara isi yang seterusnya dengan para permulaan tadi tu.
  • Kemudian, klik butang "Insert jump break" dan anda akan lihat satu garis memanjang. Garis inilah merupakan garis pemisah antara isi dan permulaan.
  • Lihat contoh di bawah dan anda pasti faham bagaimana hendak melakukannya.    


image

da siap sume..cucu save la..pastu tengok hasilnya..kalau x menjadi..alamak blog cucu nak mampus…hahaha..SELAMAT MENCUBA~

MACAM MANA NAK TUKAR "READ MORE" KEPADA PERKATAAN LAIN? klik la kt SINI 


KREDIT TO : TOMATO CYBER
Comments
4 Comments

4 ulasan:

De'din berkata...

wow
tutorial ni lagi senang !

Fuziani JSR berkata...

Nampak memang senang.... nanti nak cuba buat... TQ sb sudi share info seperti ini...

~fais~ berkata...

ok2..pham..
thanks

AiMaN berkata...

senang kan?

lagi senang sebab atok meng"copy" dari blog orang..hahaha