Selasa, 30 November 2010

NUFFnang & TRAFFIC & $$$ part3

ini adalah entry ketiga atok tentang NUFFnang, TRAFFIC dan duit2..hik3…dalam entry pertama atok dah janji nak ceritakan apa yang en.BEN buat dalam mem”femes” kan blognya…kali ni atok nak huraikan sedikit demi sedikit..x terlalu banyak..kalau x nanti cucu bosan…hihihi

kejayaan sebijik blog ini bukan hanya bergantung pada blogwalking semata-mata..memang betul BW amat penting untuk mempromosikan blog..tetapi sampai bila?..adakah en.BEN buat BW tiap-tiap hari sampai beribu-ribu untuk dapatkan traffic UV beribu-ribu? atok BW dalam 100 blog je satu hari…alhamdulillah dapat la merasa 300 UV sekarang.

kayu pengukur kejayaan blog adalah pada UV nya..

image

Apa yang en,BEN buat sampai UV nya mencecah 3-4 ribu satu hari???

kalau cucu-cucu perasan…apa yang membuatkan cucu tertarik untuk ke blog en.BEN? apakah disitu ada duit emas? sebenarnya,diblog itu tiada apa..hanyalah sebagai tempat blogger bertumpu sahaja..apa yang penting ialah santai..gaya penulisan en.BEN yang begitu santai menarik minat pembaca..

macam mana nak santai? ahh…ini pun masalah jugak..cuba cari idea yang segar…dan mesti ada corak penulisan sendiri..kadang kala ada blogger nak meniru cara penuliisan blog-blog “femes” yang lain..namun, cara itu hanya memakan dirinya sendiri..dan masalahnya..bila tidak BW..maka, jangan harap nak dapatkan visitor tinggi tiap-tiap hari..kerana, pembaca dah jemu dengan blog cucu..

bagi cucu-cucu yang betul-betul serius dalam bidang blogging ni..cucu wajib ada “trademark” blog sendiri..contoh “tiublawak”..sesiapa yang nak baca cerita lawak dan hiburan..maka dalam kotak pemikiran mereka..itu adalah blog atau “website” yang terbaik..jadi, perlu ada satu “nama” pada blog cucu, yang menjadi ingatan pada blogger lain..

ish..macam dah lewat da ni..hehehe..atok tido dulu ye..dah pukul 2.11 pagi ni..atok akan sambung lagi pada bahagian keempat…

Comments
14 Comments

14 ulasan:

iqbalhakimi berkata...

bagus2..aku sedang mencari nama sendiri..hehe

49 berkata...

x masyuk lagi la at0k!!cedeh amat!!

alexa yussida berkata...

atok moden..hehe^^

~Athirah's Aunty~ berkata...

takpe...buat krn diri sendiri...insyAllah...

fauzibest5 berkata...

betul2.just be yourself.Insyaallaah idea tu takkan putus

AiMaN berkata...

yup...atok pun mencuba jgk buat cara sendiri..tp susah la..kdg2 terikut jgk..huh!

Jejaka Terhangat berkata...

nak ISU hangat? jom terjah JEJAKA TERHANGAT..!!
ahaks..=p

Jejaka Terhangat: Keputusan & Kesimpulan: Perempuan dan Lelaki Terlanjur Untuk Dijadikan Teman Hidup [Entry Finale]

Ciao Annin-sama berkata...

Wah! Atok! Sanggup tido lewat nak bagi tips dekat cucu-cucu sekalian? Makasih Atok! :D

Lelord berkata...

hheheh maceh tok

Noorma Ismail berkata...

betul tu atok, perlu ada trademark untuk blog sendiri..jangan main campur2 jer.. TQ atok atas info tu..

seribahasa.com berkata...

nak jadi macam mereka boleh tapi nak rajin buat posting sampai 3-4 kali sehari.

AiMaN berkata...

@Noorma Ismail

yup...cuba cari..apa yang cucu mahu dalam blog cucu tu

Miss Yaty berkata...

thanks atok.. macam mana nak wat trademark..heheh

atok trademark ape?

AiMaN berkata...

@Miss Yaty

trademark tuk blog kita la..tu untuk sape2 yang betul serius memblog..