Sabtu, 30 Julai 2011

PETUA PASANG KOMEN FACEBOOK DI SETIAP ENTRY DI BLOGSPOT

mesti ramai yang nak taw camne caranya atok buat komen facebook di blogkn? atok pun baru je tahu cara pasang komen faceboook di setiap entry di blogspot ni..atok tanye blooger “Demo lanie”..Alhamdulillah dia x kedekut ilmu..

ada beberapa step je…follow ye

  1. mula-mula…kene buat entry dulu..siapkan entry tersebut dan publish
  2. bila dah publish entry tu..copy dia punye link..contohnya : http://petuakitasemua.blogspot.com/2011/07/testing-123.html
  3. lepas tu buka link ni : http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/
  4. maka, cucu akan nampak satu kotak iaitu kotak ni
    • image
  5. letakkan link entry tu diruangan “URL to comment on”
  6. tentukan bilangan komen yang nk ditunjukkan di blog pada “ Number of posts”..kalau x faha boleh tekan pada lambang tanda soal tu
  7. bila dah siap semuanya, tekan butang “ Get Code”
  8. maka, akan keluar la kod tersebut..copy kod tu..
  9. edit balik post yang dah publish td..tekan pada edit HTML dan letakkan kod tu diruang paling bawah entry..lepas tu Publish balik..
  10. SIAP!
  11. awas..step ini perlu diulang-ulang bagi setiap entry..paham? bukannya buat sekali, sampai bila-bila benda ni akan keluar di setiap entry..
  12. tapi, bila cucu publish tapi x keluar jugak..cucu bagitaw atok…komen la di entry ni...atok akan ajarkan caranya dientry berikutnya..
Comments
5 Comments

5 ulasan:

aQi + GenGkey berkata...

adeyh..
lecehlah pule nk kne wat stiap kali entri baru..

AiMaN berkata...

@ aqi itu yg jadi masalahnya..huhuhu

saveqmm berkata...

hehe..nanti cucu cuba k..thanks sharing atuk!!!!

jemput ke blog saya k...

FYA PELANG! berkata...

nak buat komen cam atuk, camne pulak :(

committee member berkata...

aah..nak komen box sebijik mcm komen atok..ade komen box FB dan Blogger skali..camne nak buat tu??? ala la la la tok..tlng kami