Ahad, 1 Mei 2011

ROSLI DHOBY, PEMBUNUH ATAU PEJUANG?

pernah x kenal rosli dhoby?

ingat x lagi cerita rosli dhoby semasa sekolah dulu?? atok menang tersentuh dengan cerita ni..dah lama atok nak tengok..akhirnya atok dapat tengok kesemua episod cerita mengenai rosli dhoby..ada cucu nak tengok??

atok kepilkan trailer je dulu..

kalau cucu nak tengok kesemua episod..jom cepat2 likes entry ni..hihihi..makin cepat ramai yang likes..makin cepat atok kasi video tu..

jom baca warkah terkhir rosli dhoby sebelum beliau dihukum gantung

Kepada ibu bapaku yang dimuliai dan ditaati serta dicintai siang dan malam.

1. Selamat berpisah anakanda ucapkan di atas kematian anakanda yang dahsyat. Janganlah diingat-ingat dan dirayukan kerana itu memang sudah nasib dan takdir anakanda yang tak dapat dielakkan dan dimungkirkan lagi.

2. Peliharakanlah adik dan kakak serta semua ahli kita - Berikan segala pelajaran sama ada `Sunat’ atau `Fardu’ kepada mereka.

3. Ampunilah dosa dan kesalahan anakanda dari merah tapak kaki dipelihara ayahanda dan bonda sehingga hari perpisahan anakanda. Dan halalkanlah makan minum anakanda.

4. Selimutilah jenazah anakanda dengan Panji Kebangsaan Sarawak.

5. Segala perkakas tulis menulis, buku dan pakaian anakanda itu, berikan semuanya kepada Adik Aini.

(Datuk Aini Dhoby adalah seorang pengasas Barisan Rakyat Jati Sarawak dalam tahun 1961 bersama dengan Tun Ahmad Zaidi, bekas Ketua Menteri Sarawak ketiga dan Yang Dipertua Negeri Sarawak keempat Tun Abdul Rahman Yaakub, dan Ketua Menteri Sarawak keempat Tan Sri Dr Abdul Taib Mahmud.

Barisan Rakyat Jati Sarawak atau BARJASA kemudian dinamakan Parti Bumiputra Sarawak dan akhirnya, Parti Pesaka Bumiputra Bersatu Sarawak atau PBB)

6. Sementara anak kecil Fatimah, berilah dengan nama ROSLI sempena memperingati anakanda.

7. Sampaikan salam hormat dan maaf serta selamat dari anakanda kepada ibu tua dan bapa saudara anakanda.

8. Ayahanda dan bonda serta ahli keluarga sekalian janganlah lupa mengamalkan kebajikan dan mendirikan sembahyang untuk bekalan istimewa ke alam yang kekal.

Salam sembah dari anakanda.

Rosli Dhoby

1 Mac, 1950.

hebat betul rosli dhoby ni..baru berusia belasan tahun sudah gagah dan kental hati untuk berjuang menegakkan kemerdekaan..anak muda sekarang????

p/s : jangan lupa likes entry ni..nanti atok uploadkan video penuh episod warkah terakhir rosli dhoby..

Comments
1 Comments

1 ulasan:

cik najihah berkata...

x saba nak tengok full cerita